آرشیو دی ماه 1400

مجله خبري سرگرمي

وزير بهداشت در حوزه هاي غيركرونايي هيچ برنامه اي ندارد

۱۶ بازديد

انتظار نداريم تمامي مسائل حل شوند اما بايد برنامه و اقداماتي حداقلي را از وزير بهداشت مي‌ديديم كه نديديم. وزير بهداشت در اين چند ماهه، واقعا، چه برنامه‌اي داشته است؟

پرستو بيرانوند _ چندين ماه از روي كار آمدن دولت ابراهيم رئيسي گذشته است و يكي از دستاوردهاي بزرگي كه طرفداران و حتي منتقدان دولت درباره آن صحبت مي‌كنند، واكسيناسيون عمومي كرونا است كه هرچند، در رفع موانع داخلي واردات و تخصيص ارز لازم، ريشه دارد اما وزارت بهداشت دولت سيزدهم آن را نقطه قوت خود مي‌داند و به آن مفتخر است. اما هم زمان، بهداشت و درمان كشور دچار چالشي جدي شده  و بيماراني كه در جست و جوي داروهاي تجويزي سرگردان داروخانه ها هستند و نهايتا، اغلب ، دست خالي برمي‌گردند، صداي اعتراض‌شان بلند شده و گاهي، به ويژه در حوزه بيماري هاي خاص، كار حتي به تجمع هاي پرسرو صدا هم كشيده شده است. بسياري از داروهاي وارداتي كمياب شده و تعداد زيادي از داروهاي داخلي  حياتي نيز به راحتي يافت نمي شوند و با بهاي گزافي به دست بيماران و خانواده هاي‌شان مي‌رسند. هم زمان، تعيين تكليف استخدام كادر درماني و پرستاران در هاله‌اي از ابهام قرار دارد و  مقامات وزرات بهداشت درحالي از كمبود كادر درمان سخن مي‌گويند كه حاضر نيستند قراردادها را با پرستاران فعال، منعقد كنند و وضعيت استخدامي آنان را سر و سامان دهند. 

در چنين فضايي، كمال حسين‌پور عضو كميسيون عمران،  طرح استيضاح وزير بهداشت را كليد زده و تا امروز ۱۴ نماينده، شامل سيدحمزه اميني، روح‌اله ايزدخواه، فتح‌اله توسلي، حسين حاتمي، اسماعيل حسين‌زهي، مجتبي رضاخواه، عليرضا زنديان، محمد جواد عسكري، محسن عليزاده  سپيدان، رسول فرخي، جمال محمودزاده، حسن نوروزي، رحمت‌اله نوروزي و محسن فتحي امضاي خود را پاي طرح استيضاح گذارده‌اند. هرچند، هنوز مدت زمان زيادي از وزارت عين‌اللهي نگذشته و اين مجال اندك، برداشت زودهنگام بودن استيضاح را ايجاد مي كند اما باني استيضاح تاكيد دارد :«به وزير بهداشت تذكر داده شد، از او سوال كرديم و با او نشست برگزار كرديم اما متاسفانه‌ نتيجه‌اي نداشت... انتظار نداريم تمامي مسائل در چند ماه حل شوند اما بايد برنامه و اقداماتي حداقلي را از وزير بهداشت مي‌ديديم كه نديديم. وزير بهداشت در اين چند ماهه واقعا، چه برنامه‌اي داشته است؟

حسين‌پور درگفت‌وگو با خبرآنلاين كمبود دارو، كمبود تجهيزات پزشكي، وضعيت بحراني درمان و  مشكلات جدي كادر درمان را علت اين استيضاح مي‌داند. او بر اين باور است واكسيناسيون عمومي كرونا تنها يكي از وظايف وزير بهداشت بوده كه خوب انجام شده اما اين موفقيت نمي‌تواند و نبايد دليل يا توجيه ضعف عملكرد وزارت بهداشت در ساير حوزه ها شود، حوزه‌هايي كه با سلامت و حتي جان مردم، سر و كار دارند. او وزير بهداشت را در انجام ماموريت هاي قانوني در حوزه هاي غيركرونايي، فاقد هرگونه برنامه‌اي مي‌داند و مي‌گويد، گزينه‌اي جز استيضاح نمانده است. گفت و گو با نماينده سردشت و پيرانشهر را بخوانيد: 

 

با چه دلايل و مستنداتي ستيضاح وزير بهداشت را كليد زديد؟

توزيع اعتبارات در وزارت بهداشت عادلانه نيست و محورهايي كه وزير بهداشت به وسيله آن از نمايندگان مجلس راي اعتماد گرفت در برنامه‌هاي آقاي وزير وجود ندارد و برنامه‌اي وجود ندارد كه به سمت آن حركت كند. در شهرهاي محروم و نوار مرزي كشور كمبودها بسيار زيادي در حوزه درمان وجود دارد. در اكثر شهرستان‌ها پزشكان متخصص مانند راديولوژيست‌ها وجود ندارد و يك نفر براي اين وظيفه در نظر گرفته شده است كه اگر همان پزشك به مرخصي برود شهر چندهزار نفري بدون راديولوژيست خواهد بود و خانه‌ بهداشت‌ها وضعيت خوبي ندارند. وزارت بهداشت در دولت دوازدهم هم عملكرد خوبي نداشته و در دولت سيزدهم نيز تا كنون با گذشت چندماهي كه وزير بهداشت بر سر كار بوده،  هيچ برنامه عملي براي بهبود وضعيت سلامت جامعه و درمانگاه‌ها و بيمارستان‌ها از او نديديم و به همين خاطر طرح استيضاح را كليد زديم.

 

تعداد امضاهاي طرح استيضاح وزير بهداشت به حدنصاب قانوني لازم رسيده است؟

حد نصاب امضاي نمايندگان براي استيضاح حداقل ۱۰ امضا است كه تا كنون ۱۵ امضا جمع‌آوري شده است اما فعلا درخواست استيضاح را به هيات رئيسه ارسال نكرده‌ايم تا نمايندگان ه‌هاي بيشتري طرح را مطالعه و  درصورت تمايل امضا كنند و با تكميل اين مرحله ، طرح را تقديم هيات رئيسه مي‌كنيم تا ظهر امروز ۱۵ نماينده، استيضاح را امضا كردند كه متعلق به حوزه هاي انتخاباتي و  كميسسون‌هاي مختلفي هستند و پيباتوجه به وضعيت فعلي حوزه درمان ، گمان مي كنم به تعداد نمايندگان افزوده خواهد شد.

 

پيش از طرح استيضاح از ابزارهاي نظارتي ديگر مانند «سوال» يا «تذكر» براي تعامل براي وزير استفاده كرديد؟

به وزير بهداشت تذكر داده شد، از او سوال كرديم و با او نشست برگزار كرديم اما متاسفانه‌ نتيجه‌اي نداشت. حتي با خود وزير هفته گذشته صحبت كرديم.  از چند سوال كه از وزير داشتيم انصراف داديم چرا كه وزير قول داد كه مشكلات حوزه سلامت را حل كنند اما هيچ نتيجه‌اي نديديم. ما انتظار نداريم تمامي مسائل حل شوند اما بايد برنامه و اقداماتي حداقلي را از وزير بهداشت مي‌ديديم كه نديديم. وزير بهداشت در اين چند ماهه ، واقعا، چه برنامه‌اي داشته است؟

 

چندماه از روي كار آمدن دولت سيزدهم گذشته به نظر شما براي استيضاح زمان كوتاهي نيست؟

 خيلي‌ها معتقدند كه طرح استيضاح زود انجام شده اما چه فايده كه دو سال بگذرد و ما بعد اقدام كنيم؟ حوزه سلامت و وضعيت فعلي درمانگاه‌ها و بيمارستان‌ها چيزي نيست كه بتوانيم براي خوب شدن آن صبر كنيم. عين‌الهي وزير بهداشت است و برنامه‌هايي داشته و بايد كم‌كم پيشرفتي در وضعيت مي‌ديديم و گزارش كار ارائه مي‌داد اما هيچ كدام اين اتفاقات رخ نداد. وزير در اين چندماه چه كاري انجام داده است؟ در بسياري از شهرستان‌ها بعضي داروها اصلا وجود ندارد. در بسياري از شهرهاي محروم شبكه درمان براي هزينه‌ها جاري پولي در حساب ندارد.

 

زمان بررسي بودجه است. آيا در بودجه ۱۴۰۱ اميدواري براي بهبود اوضاع درمان وجود نداشت؟

نمايندگان به اين نتيجه رسيدند كه آقاي عين‌الهي برنامه‌اي ندارد و نقشه راهي را ترسيم نكرده‌اند و ما هيچ اميدي به اقدامات وزير بهداشت نداريم. تمامي برنامه‌ها كه به بودجه و اعتبارات مربوط نيست. تقسيم پزشكان متخصص در سطح شهرهاي محروم به مديريت مربوط است. وزير مديريت درستي نداشته است. در شهر سردشت دستگاه سي‌تي‌اسكن چندين ماه است كه كنار حياط بيمارستان افتاده است و حتي برنامه‌اي براي نصب آن وجود ندارد. مردم بايد براي انجام يك سي‌تي‌اسكن به فاصله ۲۰۰ كيلومتري را تا شهرهاي همجوار بروند. وضعيت دارو به شدت بحراني است و كمبود دارو بيماري‌هاي خاص جدي است، به عنوان نمونه در سردشت ما بيماران شيميايي داريم كه براي تامين دارو مشكل دارند. يكي از دلايل استيضاح وضعيت فاجعه‌بار دارو است.

 

وزير بهداشت در جلساتي كه داشتيد چه استدلال‌هايي براي مشكلات حوزه درمان داشت؟

وزير بر واكسن كرونا مانور مي‌داد. ما ممنون هستيم براي واكسيناسيون اما واكيسناسيون عمومي فقط بخشي از وظايف وزير بهداشت است و  نه همه ماموريت او . من در حوزه هاي نامرتبط با كرونا ، برنامه‌اي از وزير بهداشت نديدم. با معاون درماني وزير جلسه داشتيم و مشكلات را به او هم انتقال داديم اما جالب است كه واكنشي به مشكلات نداشتند و برنامه‌اي براي مهار چالش ها نداشتند كه ارائه كنند. ما حداقل‌هاي درمان را در كشور نداريم. در تمامي شهرستان‌هاي محروم ،مردم به حداقل امكانات درماني دسترسي ندارند ، مردم ديگر تحمل  ادامه اين مشكلات جدي را ندارند چون سلامت و حتي جان شان در معرض خظر فزاينده قرار دارد ، وزير ، مسئول مشكلات برجاي مانده از گذشته نيست اما براي رفع آنها در آينده ، حداقل، برنامه اي داشته باشد اما ممتاسفانه ، وزير بهداشت ، فاقد هرگونه برنامه اي است و اين در حالي است كه  يك هشتم زماني كه وزير در اختيار دارد ، در حال تمام شدن است و بدون برنامه ، معجزه اي رخ نخواهد داد و وضعيت ، بدتر هم مي شود. 

 

چقدر احتمال مي‌دهيد استيضاح مطرح و هيات رئيسه با آن موافقت كند؟

استيضاح بايد تقديم هيات رئيسه شود و هيات رئيسه بايد بر دغدغه‌ها نمايندگان حساسيت داشته باشد. ما هيات رئيسه را انتخاب كرديم كه از حقوق نمايندگان  و حقوق مجلس دفاع كنند و استيضاح و طرح سوال، از اولين اصول حقوق نمايندگي و بديهي ترين  ابزارهاي وظايف نظارتي نمايندگان است و دوستان هيات رئيسه بايد همراهي داشته باشند. تاكنون مخالفتي از هيات رئيسه نشنيده‌ام و بعيد مي دانم با شنيدن مستندات و استدلال‌هاي وزير بهداشت و پاسخ‌هاي وزير در صحن، مخالفتي داشته باشند، بويژه اين كه سلامت و جان مردم با هر نگاه و منطقي در اولويت همگاني است و تعلل در شناسايي و پيگيري چالش هاي اين حوزه ،تاوان سنگيني خواهد داشت. 

 

 

محورهاي استيضاح وزير بهداشت بهرام عين‌الهي:

 ١- عدم توزيع عادلانه اعتبارات پروژه هاي عمراني در سطح كشور

 ٢- عدم فراهمي دسترسي قابليت خريد و بهره‌مندي از خدمات پايه سلامت براي همگان

 ۳- عدم برقراري عدالت در تامين منابع و بهره‌مندي از خدمات سلامت

 ۴- عدم رعايت حفظ شأن و كرامت مردم در دريافت خدمات سلامت

 ۵ - عدم استفاده از نيروهاي متخصص در بدنه وزارت خانه

۶- عدم اقدام در خود كفايي كشور در تأمين دارو و نابساماني هاي گسترده در اين حوزه

 ۷- عمل نكردن به وعده ها و برنامه هاي ارائه شده به مجلس در زمان گرفتن رأي اعتماد

 ۸- ضعف در ساماندهي نيروي انساني متخصص (كادر درمان) و جلوگيري از مهاجرت ايشان

 

 

منبع:خبر آنلاين

خودرو تارا ؛ قيمت و مشخصات فني خودرو K132 ايران خودرو

۱۶ بازديد

مطابق معمول، بحث خودرو ملي و تكيه بر توان داخلي موضوع دلخواه غول‌هاي خودروسازي ايران است. سايپا بعد از چند سال از رونمايي رهام، نام اين محصول را به شاهين تغيير داد و پيش‌فروش كرد. حالا نوبت ايران‌خودرو است تا ضمن رونمايي K132، حدود دو دهه بعد از معرفي سمند، براي توليد خودرو با طراحي و مهندسي ايراني تبليغ كند.

برخلاف سايپا كه براي شاهين (رهام) از پلتفرم ايراني و مستقل استفاده كرده، K132 ساخت ايران‌خودرو با پلتفرم پژو 301 توليد شده است. اين موضوع به آسودگي خيال براي مخاطب ايراني منجر مي‌شود و داستان خودرو ملي با پلتفرم داخلي را تداوم نمي‌دهد؛ اما ادعاي مديران ايران‌خودرو مبني بر ساخت ۹۳ درصد قطعات K132 در ايران، سؤالات تازه‌اي در ذهن به‌وجود مي‌آورد. البته ايران‌خودرو براي توليد سمند هم از شاسي پژو 405 استفاده نمود و اميدواري براي توليد خودرو ملي را به يأس تبديل كرد.

تحريم‌هاي خارجي عليه ايران فرصت مونتاژ و توليد پژو 301 را از ايران‌خودرو گرفت. حالا طرف ايراني تلاش مي‌كند مشابه برنامه‌اي كه براي سمند پياده كرد، محصولي با استفاده از پلتفرم خارجي براي پاسخ به مشتريان داخلي بسازد. اين موضوع با توجه به قرارداد بين ايران‌خودرو و گروه پژو سيتروئن منع قانوني ندارد؛ قراردادي كه بعد از برجام منعقد شد.

گروه صنعتي ايران‌خودرو نامي پارسي را براي محصول جديد خود برگزيده است. در زبان پارسي، نام تارا به‌معني ستاره است. اين واژه ريشه ايراني دارد و در برخي زبان ها نيز به‌معني مردمك چشم و ملكه است. در كشورهاي پارسي‌زبان، تارا براي نام‌گذاري افراد نيز استفاده مي‌شود. ديگر نكته مهم درباره‌ي تارا، رونمايي نسخه‌هاي پيش‌توليد (پروتوتايپ) تا اين لحظه است. در تير ۱۳۹۹ و بهمن ۱۳۹۸، محصول جديد ايران‌خودرو براي خبرنگاران و تعدادي از مسئولان عالي‌رتبه كشور رونمايي شد؛ اما خودروهاي به‌نمايش گذاشته شده، كاملا مشابه نبودند.

نقد طراحي تارا

در طراحي نماي رو‌به‌رو، تارا ادامه‌دهنده‌ي سبكي است كه دنا و دناپلاس آغاز كردند. تمامي اين خودروها، خصوصا دنا، شباهت بسيار زيادي به فورد موستانگ دارند. جالب‌تر اينكه دنا در قسمت جلوپنجره به‌طور نامحسوسي شبيه موستانگ ۲۰۱۳ است؛ اما تارا در طراحي چراغ‌هاي اصلي، چيدمان روشنايي روز و سپر جلو، شباهتي انكار‌ناپذير به نسل جديد موستانگ دارد و آ نرا به كپي ناشيانه از محصولي آمريكايي تبديل مي‌كند.

Ikco K132 / ايران خودرو كي132 نماي روبرو مستقيم

در نماي پشت نيز، حالت پيوسته براي چراغ‌هاي عقب وجود دارد كه در عين زيبايي، كمي به دوج چارجر شبيه است. البته نبايد فراموش كنيم حجم‌دهي بدنه، خصوصا براي نماي عقب و درپوش صندوق، بسيار خوب شكل گرفته و خطوط برجسته روي درها (از گِل‌گير جلو تا لبه صندوق و پايين در جلو تا سپر عقب) فراتر از خودروهاي معمول ساخت ايران هستند. درمجموع، مي‌توان به طراحي بدنه‌ي تارا، به‌ويژه به‌عنوان محصولي حاصل كار شركت داخلي، نمره قبولي داد و مطمئن بود كه مشتري ايراني را جذب مي‌كند.

تصاوير موجود از نماي داخلي تارا كم‌تعداد و ناكافي هستند؛ اما به‌خوبي نشان مي‌دهند كه از اين نظر، تفاوت خاصي بين محصول ايران‌خودرو و پژو 301 وجود ندارد. حتي غربيلك فرمان هم مشابه خودرو فرانسوي است و حالت دوشاخه در پايين دارد. ديگر ادوات كنترلي، مثل كليدهاي مربوط به سيستم صوتي و تهويه مطبوع نيز در هر دو خودرو تارا و پژو 301، به‌صورت دايره‌هاي سه‌گانه زير نمايشگر لمسي هستند.

Peugeot 301 / فضاي داخلي پژو 301 مشابه K132تصويري از كابين پژو 301 در نسخه‌ي دنده‌خودكار و مجهز به نمايشگر لمسي كه تفاوت خاصي با نمونه پيش‌توليد ايران‌خودرو K132 ندارد.

پيشرانه ماشين تارا

براي تارا پيشرانه‌ي EC5 ايران‌خودرو انتخاب شده است كه ۱٫۶ ليتري و تنفس‌طبيعي، مشابه TU5 است. اين موتور از نظر قدرت و گشتاور، تفاوت چنداني با نمونه‌ي مورد تأييد پژو فرانسه براي نسخه مونتاژ ايران 301 ندارد. در بازار اروپا هم، موتور ۱٫۶ ليتري از سري PureTech براي پژو 301 قابل‌سفارش است. اولين مدل تحويلي تارا ۱۱۰ اسب‌بخار قدرت و ۱۵۰ نيوتن‌متر گشتاور خواهد داشت.

پيش‌بيني ميانگين مصرف سوخت محصول جديد ايران‌خودرو با بنزين توليد ايران مشكل است؛ اما پژو 301 ساخت فرانسه با موتور مشابه ۶٫۶ ليتر بنزين استاندارد اروپا در ۱۰۰ كيلومتر مصرف مي‌كند. اولين سري تارا استاندارد آلايندگي يورو ۵، جعبه‌دنده دستي ۶ سرعته خواهد داشت كه به‌تازگي ايران‌خودرو معرفي كرده است. در آينده، اين خودرو احتمالا با جعبه‌دنده خودكار و پيشرانه توربوشارژ ۱۶۵۰ سي‌سي موجود در دناپلاس نيز عرضه خواهد شد كه ۱۶۵ اسب‌بخار قدرت و ۲۴۰ نيوتن‌متر گشتاور دارد.

Ikco K132 / ايران خودرو كي132 نماي پشت

امكانات رفاهي و ايمني ماشين تارا

ايران‌خودرو تارا در نسخه استاندارد از فرمان برقي، كروزكنترل، محدودكننده سرعت، نمايشگر لمسي ۷ اينچ، تهويه مطبوع دستي، شيشه‌ها و آينه‌هاي برقي، چراغ LED روشنايي روز، كامپيوتر سفر، حسگر پارك و دوربين عقب، دو كيسه‌هوا براي سرنشينان جلو، ترمز ديسكي جلو و عقب، و سيستم كنترل پايداري الكتريكي بهره خواهد برد. در نسخه‌هاي بعدي K132، احتمالا پوشش چرم، سانروف، كيسه‌هواي جانبي، حسگر نور و باران، حالت رانندگي اسپرت و برفي نيز نصب خواهد شد.

سخن آخر

طراحي خودرو به‌دست مجموعه‌اي از مهندسان ايراني مايه افتخار و مباهات است. تارا در مقايسه با سمند و 405، ظاهري جذاب و چشمگير دارد. هرچند ازنظر طراحي بدنه با محصولات خارجي مثل نمونه قديمي پژو 301 و حتي خودروهاي درجه‌يك چيني قابل رقابت نيست؛ اما نشان مي‌دهد كه شركت‌هاي بزرگ و صاحب‌سرمايه مثل ايران‌خودرو و سايپا اگر بخواهند، مي‌توانند پيشرفت كنند و توليد محصول با سابقه‌ي ۲۰ ساله و ۳۰ ساله را كنار بگذارند.

Peugeot 301 / پژو ۳۰۱

ديگر نكته جالب اينكه مديران ايران‌خودرو ادعا مي‌كنند بيش از ۹۰ درصد قطعات تارا در داخل كشور توليد خواهند شد. اين مورد با توجه به ضعف ايران در ساخت تجهيزات الكترونيك، مثل نمايشگر لمسي و ديگر ادوات الكترونيكي، شك‌برانگيز است. افزون‌براين، چنانچه توان صنعتي و مهندسي كشورمان تا اين حد رشد كرده باشد، فقدان قطعات ايراني براي بسياري از خودروهاي پرفروش داخلي، مثل پژو ۲۰۶ و۲۰۷ و دنا، محل سؤال از مديران ايران‌خودرو است.

طبق معمول با توجه به شرايط اقتصادي و بازار انحصاري دراختيار خودروسازان داخلي، نمي‌توان قيمت دقيقي براي محصولات جديد ايران‌خودرو يا سايپا پيش‌بيني كرد. به‌عقيده نگارنده، شايعه توليد تارا دنده‌دستي با قيمتي درحدود ۱۰۰ ميليون تومان، فراتر از خيال‌بافي افراد ناآشنا به امور نيست. درحالي‌كه سايپا شاهين با قيمتي در حدود ۲۶۷ ميليون تومان به دست مصرف‌كننده رسيد، مي‌توان اطمينان داشت تارا دنده‌دستي ايران‌خودرو هم تقريبا ۲۵۰ ميليون تومان قيمت‌گذاري شود.

 

قيمت احتمالي ايران‌خودرو تارا در سال ۱۴۰۰

گروه صنعتي ايران‌خودرو در تابستان ۱۳۹۹ شرايط فروش مشاركت در توليد تارا و ساير محصولات خود را اعلام كرد. بنابر اعلام رسمي ايران‌خودرو، پيش‌پرداخت تارا ۱۱۹ ميليون ۹۰۰ هزار تومان براي مدل دنده‌دستي و ۱۴۹ ميليون ۹۰۰ هزار تومان براي نسخه خودكار است. موعد تحويل هم در بازه زماني ۱۲ تا ۲۴ ماه بعد از ثبت‌نام خواهد بود؛ درحالي‌كه قيمت نهايي خودرو، هنگام تكميل وجه در سال آينده اعلام خواهد شد.

براساس پيش‌فروش اخير ايران‌خودرو، پيش پرداخت ۱۴۳ ميليون و ۵۰۰ هزار توماني براي نسخه دنده‌اي تارا تعيين شده و مشتريان تارا خودكار ملزم به پرداخت وديعه اوليه ۱۹۲ ميليون و ۵۰۰ هزار توماني هستند. با درنظر گيري احتمال دريافت، ۵۰ درصد قيمت مبناي خودرو در روز ثبت نام، مي‌توان قيمت پايه تارا دنده‌اي را ۲۸۷ ميليون تومان و قيمت تارا دنده‌خودكار را ۳۸۵ ميليون تومان براساس شرايط زمستان ۱۳۹۹ پيش‌بيني كرد.

به‌احتمال فراوان خودروسازها به‌دليل افزايش نرخ ارز و هزينه‌هاي توليد و مشكلات احتمالي، خرداد سال ۱۴۰۰ هم درخواست افزايش قيمت مي‌دهند كه درنتيجه‌ي آن، ممكن است قيمت نهايي تارا بالاتر از گمانه‌زني‌هاي فعلي باشد.

منبع: زوميت